Modul de execuţie

Ferestrele şi uşile sunt fabricate în conformitate cu cele mai recente tehnologii, din materiale de foarte bună calitate, la nivel european. Totuşi – din punct de vedere al practicii observate – greşelile de construcţie duc în timpul montajului la pierderea ireversibilă a valorilor de utilizare a profilelor de ferestre moderne. Până în prezent, echipele de montare dispuneau numai de indicaţiile de montare din partea producătorului ferestrelor, sau consultau publicaţiile germane de specialitate – de exemplu Rosenheim. În momentul actual această situaţie s-a schimbat. În Polonia corespondentul sistemului în vigoare în Germania a instrucţiunilor de montare RAL sunt „Condiţiile tehnice de realizare şi luare în primire a lucrărilor de construcţie” 421/2006 publicate de către Institutul Tehnicilor de Construcţie. Acestea definesc regulile şi cerinţele de bază referitor la o montare şi etanşare adecvată a ferestrelor.

MAI BINE IZOLAT LA INTERIOR DECÂT LA EXTERIOR

În conformitate cu cunoştinţele şi metodele de construcţie actuale 
(fizica construcţiilor) o etanşare corectă a ferestrelor trebuie să fie executată în conformitate cu regula „mai bine izolat la interior decât la exterior”. Îndeplinirea acestei condiţii necesită crearea a trei zone care vor colabora pentru a obţine efectul de sinergie:

  • Izolarea termică şi acustică
  • Etanşarea interioară
  • Etanşarea exterioară

cieplyEtanşările care până în prezent au fost ignorate de către executanţi au o influenţă decisivă asupra calităţii întregii îmbinări fereastră-perete, deoarece structura umedă şi îngheţată a stratului termoizolant creează o punte termică care duce la pierderi importante de căldură în clădire.

1. ETANŞAREA INTERIOARĂ

Etanşarea interioară împiedică trecerea aburilor de apă şi a umidităţii din interiorul clădirii în straturile de izolaţie termică. Bariera de protecţie împotriva aburului trebuie să fie etanşă, ceea ce se poate obţine folosind unul dintre următoarele produse.

SWS FOLIENBAND INSIDE -
 este o bandă auto-adezivă elastică, acoperită cu un strat special care permite aplicarea tencuielii. Aderă foarte bine pe orice fel de suprafeţe de construcţie, inclusiv şi în cazul materialelor sintetice. Produsul este disponibil în mai multe dimensiuni, atât cu strat de butil pe toată lăţimea cât şi sub forma unei benzi de lipire de doi centimetri.

Silirub 2 / Silirub COLOR - 
produs de etanşare elastic pe bază de silicon cu solidificare neutră, cu o aderenţă excelentă pe orice tip de suprafeţe de construcţie şi cu o coloristică variată – inclusiv în paleta RAL.

2. IZOLAŢIA TERMICĂ ŞI ACUSTICĂ

Orificiile dintre tocul ferestrei şi perete trebuie să fie umplute cu un material izolant elastic, care va compensa mişcările tocului rezultate ca urmare a schimbărilor de temperatură sau de umiditate a mediului. Cele mai bune efecte de umplere se obţin prin utilizarea spumelor poliuretanice de bună calitate SOUDAFOAM - acestea se caracterizează printr-o structură celulară regulată, o absorbţie redusă de apă, un coeficient de conductibilitate termică redus şi un timp scurt de prelucrare. În funcţie de locul de utilizare şi construcţia ferestrelor, executantul poate utiliza o spumă cu formulă standard SOUDAFOAM GUN, una economică şi eficientă SOUDAFOAM MAXI (până la 65 de litri cu spumare liberă), o spumă specializată SOUDAFOAM LOW EXPANSION cu expandare redusă şi o izolare acustică excelentă (Rstw 58dB) sau spumaSOUDAFOAM OKNA I DRZWI (SOUDAFOAM FERESTRE ŞI UŞI) cu o expandare redusă – recomandată pentru izolările profilurilor PVC cu mai multe camere. Spumele prezentate sunt disponibile în cutii de 750 ml, atât cu filet tradiţional, cât şi în varianta patentată de către compania Soudal – conexiunea baionetă de tip CLICK. Formula specială „de iarnă” permite utilizarea acestor produse şi la temperaturi reduse. 

3. ETANŞAREA EXTERIOARĂ

Etanşarea exterioară funcţionează ca o membrană care permite trecerea numai într-o singură direcţie – astfel nu este posibil accesul apei de ploaie sau a altor precipitaţii din exterior către interiorul etanşării, totodată permiţându-se trecerea vaporilor de apă din interiorul profilelor în exterior. 

SWS FOLIENBAND OUTSIDE 
- folia elastică auto-adezivă – pe o parte sau pe ambele părţi – cu un coeficient sporit de permisie a aburilor de apă, acoperită cu un material care permite aplicarea tencuieli, este o soluţie excelentă pentru etanşarea stratului de izolare în construcţiile fără element de punte. Stratul de butil garantează o aderenţă excelentă la orice tip de suprafeţe de construcţie.

SOUDABAND ACRYL 
- banda expandabilă impregnată cu o soluţie de dispersie de acril se caracterizează printr-o rezistenţă îndelungată şi excelentă la cele mai extreme condiţii atmosferice. De asemenea, produsul este un foarte bun izolant acustic. Gama variată de dimensiuni permite utilizarea acestui produs în aproape orice fel de condiţii atmosferice. Din punct de vedere practic, produsul este cel mai des utilizat în cazul pereţilor cu element de punte.